Hezekiah.hu Nyitólap |  Irodalom |  Ezo |  Letöltések, háttérképek |  Képeslapküldő |  Cikkek |  Online játékok



Legutóbbi cikkek

Csillagok fénye... illúziók?

"A Nap fényét szüntelenül ontja, megkülönböztetés nélkül, mindenre, önzetlenül. Mindig süt a nap, csak nem látjuk mindig. Vagy maga a földgolyó "másik oldala" takarja el, vagy a felhők szűrik meg, amikor a viharban ugyan világos van, de nem jut el az összes fény hozzánk. Mi miért nem vagyunk olyan önzetlenek, mint a Nap? Miért gyártunk magunknak felhőket, s mögüle figyeljük az életet? Saját felhőink mögé bújva nem engedjük, hogy a szeretet szívünkből áradjon a világra, és így elrejtőzve befogadni sem tudjuk mások szeretetét. Annyi falat építettünk már, annyit ködösítünk. Hát nem volt még elég? Amíg erre rá nem jövünk, és el nem oszlatjuk e felhőket nem lesz rend bennünk és nem lesz rend emberi világunkban. Legyünk hát olyanok, mint a Nap. Aki önzetlenül ad, s nem kér...

A Hold fényét a Naptól kapja kölcsön, és ahogyan a Föld körül kering, és lassan a saját tengelye körül forog, mindig ugyanazt a jól ismert arcát mutatja meg nekünk, a másikat innen a Földről, még soha nem láthattad. Neked is csak egy "arcod" lenne, az, amit a külvilágnak mutatsz, vagy létezhet az a benső lény benned, aminek megismerésére bátorítalak?

A bolygók is a Nap fényét tükrözik vissza. A csillagok azonban saját fényüket küldik felénk. És ez a legérdekesebb. Ezt ugyanis káprázatnak is nevezhetném, vagy akár időutazásnak is, mert ugyan valódi fényt fog fel szemed, de az a fény már nem azt a csillagot mutatja, vagy legalábbis nem ott, ahol most van. Az a csillag már ezernyi változáson ment azóta keresztül, s hogy most milyen, hol jár a kozmoszban, legfeljebb a csillagászati számításokra bízhatod, de annak eredményét már csak papíron vagy képernyőn láthatod viszont. Egyrészt a fény sebessége és a távolság határozza meg azt, hogy az, amit látunk, nem a valós képet adja. A másik tény az, hogy a tömegvonzás következtében egy másik csillag, pl. a mi Napunk mellett elhaladó fénysugarak elhajlanak. Az égbolt tehát mást mutat, évekkel, évtizedekkel ezelőtti állapotokat, sőt... S hogy ezt jól érzékeltessem, lépjünk ki most a Tejútrendszerből, és válasszuk a hozzánk legközelebb eső extragalaxist, az Androméda-ködöt. Amit ennek fényéből kiolvashatunk, az körülbelül a kettőmillió évvel ezelőtti állapota. Hát kérdem én - ezek szerint - muszáj mindent elhinned, amit a szemed lát?

És milyen üres a világűr? Ha leszámítjuk a látható csillagokat, bolygókat, mi marad körülette? Üres lesz, de csak annyira, mint egy kiürült üveg. Az levegővel telik meg, mégis üresnek mondjuk. Körülbelül ennyire üres a világűr is. Láthatatlan rezgések szövik át az egészet. A csillagokból érkező rádióhullámok, infravörös, ultraviola és röntgensugarak. A kozmikus sugárzás és háttérsugárzás. A töltés nélküli neutrínó-sugárzás, mely akadálytalanul halad át még a te testeden is, a szilárd, számunkra átláthatatlan falakon. Nos, ennyire üres az űr... A láthatatlan, de azért még létező dolgok.

Találd meg te is az ürességet magadban! És érted-e már, hogy mit érts az üresség alatt? Én a megismerésre váró teljességet tekintem annak...

Ember-élet éjek közt magad is csillag vagy,
Kinek fényességet az Öröktől-való ad,
Hogy sugározd szét, és több legyen, mint gyertyaláng,
Legyen Tűz, mely összefűz s az áldást hozza ránk..."

Bagi László Hezekiah: Iszathámi, A Szem, avagy a Hurrikán Szívében
(részlet A Nap, a Hold és a csillagok fénye c. fejezetből)




A csillagfény-illuzió újabb példái a képeken is látható objektumok, melyeket 1995-ben a Hubble űrtávcső segítségével fotóztak és a "Teremtés Pillérének" nevezték el. 2005-ben a NASA Spitzer elnevezésű, új - nagyobb képfelbontású és nagyító-képességű, az infravörös hullámtartományban is működő - űrteleszkópjával már azt állapították meg, hogy a Hubble-lel megpillantott objektum csak egy csúcsa az oszlopnál tízszerte nagyobb, 40 fényév kiterjedésű halmaznak. Ezért annak a "Teremtés hegysége" nevet adták.

A Teremtés Pilléreiként ismert kozmikus oszlopok nincsenek többé - adta hírül a New Scientistre hivatkozva az index.hu.
A tőlünk 7000 fényévre levő Sas-ködben található képződményt szupernovarobbanás rombolta szét.

A lélegzetelállító szépségű oszlopokról a Hubble űrteleszkóp készített képeket 1995-ben. A négy fényévnyi magasságú, oszlopszerű halmazokról készült felvételeket tíz évvel később a NASA Spitzer távcsöve pontosította. Ekkor derült ki, hogy a pillérek csak a csúcsai egy nagyobb, 40 fényév kiterjedésű halmaznak. A tudósok úgy vélték, hogy a halmaz egy korábban keletkezett csillagpor-felhőnek a még alakuló, rendkívül sűrű része.
A Spitzer kapta lencsevégre az oszlopok vesztét is. A felvételt elemző francia Institut d'Astrophysique Spatiale intézet munkatársai arra jutottak, hogy egy szupernova okozta forró porfelhő halad az oszlopok felé, és 1000 év múlva le is rombolja azokat. Mivel azonban a Spitzer felvétele a 7000 évvel ezelőtti állapotot mutatja (hiszen a képződmény 7000 fényév távolságra van tőlünk), tudni lehet, hogy a Teremtés pillérei már 6000 évvel ezelőtt megsemmisültek.

A pusztítás nyomait csak 1000 év múlva figyelhetnénk meg a Földön, feltéve, hogy valóban történt valami a Teremtés Pilléreivel, hiszen míg a francia tudósok most azt kutatják, hogy ókori és középkori asztronómusok nem jegyezték-e fel az oszlopokat elsöprő szupernovát, addig más tudósok szerint ennek a vizsgálódásnak nem sok eredménye lesz, és az oszlopok még állnak. Akárhogyan is van-volt-lesz, valószínűleg csak ük-ük-ük...-unokáink fogják megtudni az igazságot. Számunkra addig is maradt az illúzió: nézhetjük a többezer évvel ezelőtti fényeket...

newscientist.com, index.hu, nasa.gov


Irodalom - Ezo - Letöltés - Galéria - Hattrick - Képeslapküldő - Jászapáti - Szív Virága - hezekiah.hu




www.hezekiah.hu RSS
A honlapról / Kapcsolat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem
(c) www.hezekiah.hu 2006-2011. Minden jog fenntartva!