Hezekiah.hu Nyitólap |  Irodalom |  Ezo |  Letöltések, háttérképek |  Képeslapküldő |  Cikkek |  Online játékok



Legutóbbi cikkek

Gém-vadászat

Az elmúlt hét hajnalai, délelőttjei gém-vadászattal teltek. A fegyver egy Kodak fényképezőgép volt, s nem csak azért mert ezek a madarak védettek. Csodás látványban lehetett részem, sikerült "lőni" két szürke gémet, és több mint negyven fehéret, vagyis nagy kócsagot. A madárles eredményének egy része az alábbi flash bemutatón látható, mely alatt egy rövid leírást olvashatnak eme szép madarakról...



Szürke gém

A szürke gém (Ardea cinerea) a gólyaalakúak (Ciconiiformes) rendjébe, ezen belül a gémfélék (Ardeidae) családjába tartozó nagyméretű gázlómadár. A szürke gém magyarországi állománya mintegy 2500-3500 fészkelő párra tehető, és stabilnak minősül. Elsősorban a Tisza-tó és a felső-Tisza vidékén gyakori, de majdnem minden vizünk mellett előfordul.
Alapvetően társas madár, bár egyedül vadászik. Élőhelyén, mocsarak, folyók, tavak partján rokonaihoz hasonlóan halakkal, kétéltűekkel, csigákkal, hüllőkkel, kisemlősökkel, rákokkal táplálkozik. Vadászati stratégiája a gyorsaságra és a kivárásra épül.


Nagy kócsag

A nagy kócsag (Egretta alba); más néven (Ardea alba) vagy (Casmerodius albus) a gólyaalakúak (Ciconiiformes) rendjébe, ezen belül a gémfélék (Ardeidae) családjába tartozó gázlómadár. A nagy kócsagok magyarországi állománya növekvő, 1800-3000 költő pár közé tehető. Elsősorban a Tisza-tó, és a Kis-Balaton vidékén nádasokban és ártéri erdőkben rendszeresen fészkelnek nagyobb telepekben is, de gyérebb állománnyal a Tisza mentén, a Velencei- és a Fertő-tónál is találkozhatunk.
A nagyobb termetű, társas gázlómadárak közé tartozik. Élőhelyét sziki és nádas mocsarak, brakkvizes lagúnák, árterek képezik. Halakat, kétéltűeket, vízirovarokat, kisemlősöket fogyaszt.
Fotók: Bagi László Hezekiah

Irodalom - Ezo - Letöltés - Galéria - Hattrick - Képeslapküldő - Jászapáti - Szív Virága - hezekiah.hu




www.hezekiah.hu RSS
A honlapról / Kapcsolat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem
(c) www.hezekiah.hu 2006-2011. Minden jog fenntartva!